Svar till min syster och andra intresserade

Hej på er 
Min kära syster skrev en kommentar här på bloggen och ställde en intressant fråga och för att det var så vetgirigt gjort av henne ställer jag självklart upp och svarar. Hon undrade vad märket som många kvinnor har i pannan står för och det har jag nu tagit reda på. 

Märket som vi i Sverige ofta (och felaktigt) kallar för kastmärke heter i Indien bindi. Förr var det ett religiöst tecken som visade att man var hindu. Det fanns olika färger för olika saker man ville signalera, till exempel hade gifta kvinnor röda bindis. Anledningen till varför man har just en prick i pannan är för att det ska symbolisera ett till öga som ser inåt mot gudarna. 

Idag är den religiösa betydelsen i bindin inte lika tydlig och den används mest som utsmyckning både till vardags och till fest. De finns nu i många olika färger och varianter. Många av barnen har antingen en påklistrad eller målad bindi och ganska ofta är det någon kvinna som kommer och ger oss en för att vi ska vara fina, det hände senast idag faktiskt!

Så nu vet ni det, hoppas du är nöjd med svaret syrran!

Puss på nosen 

Jag i indiska kläder och med en bindi i pannan.


En helt vanlig morgon

Hej vänner nu ska jag berätta om hur en morgon ser ut. Vi äter frukost kl 07.45 då vi varannan dag får pannkakor (jag tycker inte det är så gott så jag tar inte dem men de andra tjejerna älskar det) och varannan dag havregrynsgröt med kardemumma och ägg (Emilia är lycklig dessa dagar). Varje dag får vi dessutom yoghurt som jag nästan alltid äter och då med granatäpple och en jättegod müsli som jag hittat i mataffären här. Tjejerna som kom ner nu i helgen, Elin och Sofie, tog med sig knäckebröd och västerbottenost och Emilia blev ännu lite lyckligare för det var så gott!

Men det var nog inte detta jag skulle berätta om egentligen, jag tror inte ni är så intresserade av att veta exakt vad jag äter till frukost. Det jag skulle berätta är att vi varje morgon kommer till Banjara ungefär kl nio och då är vi en stund i den första skolan och pussar på alla söta barn och sedan går jag, Sofia, Julia och Ramsingh till den andra skolan där vi jobbar på dagarna. Där möts vi av massor av barn som kommer och kramas och vill ge blommor som vi ska ha i håret och vi börjar tillsammans ställa upp griffeltavlor mot ett träd och ta fram allt annat som vi behöver. Två av oss går en runda för att samla ihop lite fler barn och påminna om att det nu är dags för lektioner. Vi möts varje morgon av lilla Saphna som har en kiosk som hon måste ha hand om men ibland tar hennes syster över så att Saphna kan få följa med till skolan. Vi möts av blyga och försiktiga Anita som så gärna vill få följa med till skolan och som ber sin familj så snällt men som nästan alltid blir nekad av sin storebror som skriker "no school" argsint efter oss och vi kan inte göra mer än att gå vidare. Vi möts av Lacha, Rinku, Resma och Sandija som tycker det är så roligt att totalvägra varje morgon men som ändå, nästan alltid, hasar sig lite lätt sena och sätter sig på mattorna i sanden. Vi möts även varje morgon av alla de barn som bor i området men som inte får gå i skolan då de måste hjälpa till med getterna eller gå med vatten.

När vi har samlat ihop alla barn får de ställa sig i led och säga morgonbönen, vi går igenom skolans regler och vi sjunger godmorgonsången. Sedan sätter de sig i sin klass på mattorna i sanden och lyssnar stilla och lugna hela skoldagen lång. Det sista var ett önsketänkande...

Puss

 









Lite vardag

Så här ser vårt rum ut. Allt som är stökigt är Hanna Huppunens.



Så här ser Hanna Huppunen ut i en indisk utstyrsel:



Vännerna lämnar landet och en bildbomb på det

Nu ska vi se, vart är vi någonstans vänner? Känns som vi inte pratat med varandra på länge (ja jag vet att detta är envägskommunikation men ändå...)

 

I fredags var det Funny Friday och då målade vi frukter på frihand. Det blir alltid lite stökigt när de ska måla på frihand (de är ju fortfarande lugnare än vanligt när vi målar) men det är så roligt att se deras teckningar och hur de försöker måla alla frukterna. Då det var Elin, Matilda och Almas sista dag hade vi med oss ananas, papaya och äpplen till barnen och de tyckte det var så gott eller de var lite tveksamma till ananasen från början och de flesta grimaserade ganska ordentligt då de smakade den men sen var det nog gott.

 

 
På kvällen spelade vi monopolet som vi gjort själva och Matilda storspelade och vann hela kalaset! Vi gjorde chokladpudding som Sofia och Julia haft med sig (jag blev så lycklig) och chokladbollar som vi bjöd alla här på campet på, kvinnorna tyckte framförallt att det var gott vilket vi tyckte var jättekul! Sent på kvällen hade Elin, Matilda och Alma en show för oss, de är ju som sagt esteter och de sjöng fyra låtar för oss. Det var så fint och vi alla blev lite tårögda över att dessa fina nyfunna vänner ska åka vidare mot nya äventyr. Vi hann dock ta några fina gruppfoton innan vi gick och la oss sent!
 

Helgen i Jaipur har också vart bra, vi shoppade på en fin affär som heter Anokhi. Den är lite mer västerländsk och man slipper alla påstridiga försäljare när man är där. Väldigt bra! Där hade de också ett riktigt café, alltså med sallader, mackor och bryggkaffe, gissa om vi var glada! Nu har det kommit två nya volontärer hit, Sofi och Elin och jag hoppas de kommer trivas bra här med oss!

 

Nu måste jag sova men här får ni en bildbomb från i fredags:

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Kommer sakna tjejerna så mycket!!!
 
 
 
 
Puss å god natt
 

Så här sa en man vi mötte i en tygaffär i Jaipur:

"We have a saying in India which says:
If women think too much they will lose their beauty"

"Vi har ett ordspråk i Indien som lyder:
Om kvinnor tänker för mycket kommer de förlora sin skönhet" 

Jag tror jag inte behöver kommentera detta uttalande va? Det beskriver i alla fall Indiens kvinnosyn rätt så mitt i prick i en mening. Snyggt jobbat gubbe! 


Hur pratar man med folk man inte kan prata med?

Ja det är en bra fråga. Barnen kan ju såklart inte engelska och vi kan ju uppenbarligen inte hindi så hur går det ihop? Vi har Ramsingh vår guide som kan både hindi och engelska och utan honom skulle vi inte klara oss men vi kan faktiskt kommunicera med barnen på andra sätt. För det första kan vi några användbara ord och fraser på hindi som sitt ner, var tyst, bra, lyssna, titta, säg efter mig etc och dessa säger vi tusen gånger om dagen. Sedan använder vi oss av kroppsspråk som man kan säga väldigt många saker med och vi visar bilder och skriver på tavlan. Om vi ska arbeta med frukter en dag så visar vi bilder på frukterna, pekar, säger på engelska och så får barnen ibland komma upp till tavlan och göra någon övning med dem. Det går men det är svårt och undervisningen blir lite begränsad men vi försöker att variera oss med skrivuppgifter, muntliga uppgifter och lekar. Det viktigaste vi har är dock att vi kan röra barnen, vi kan klappa barn som är duktiga, vi kan ta tag i barn som slåss och vi kan krama barn för att visa att de är fina och värdefulla. Alla dessa kramar kommer jag sakna när jag kommer hem.

Insamlingen till klassrummen går över förväntan och vi har nu samlat ihop till mer än två klassrum. Det är verkligen häftigt. I Indien går tyvärr inte saker av sig självt och man måste därför övervaka varje litet steg som byggjobbare mfl gör och därför har vi bestämt att klassrummen ska byggas i mars då Madan har tid att kolla så att allt går rätt till. Känns tråkigt att vi inte hinner få se klassrummen börja byggas men det känns ännu viktigare att allt går rätt till och att klassrummen blir bra! Tack tack och återigen tack alla fina som hjälper till med detta, det är verkligen guld värt! Massor av kramar till er <3

Sofia visar hur man målar


Elin och Sofia leker under matten 

Vilken underbar dag

Vissa dagar är helt enkelt underbara och detta är en sådan dag. Nu ska jag berätta varför:
 
 
1. Jag vaknade upp utan att frysa då vi dragit för gardinerna för fönstren som drar lite. Mycket skönt!
2. Vi började skoldagen med att visa kidsen en världskarta, peka vart de bor och vart vi bor. Det är nog ganska svårt för dem att ta in detta och antagligen förstår det inte hur världen ser ut och vad det är för något (vem som nu gör det) men det är ändå kul att låta dem få se den och väcka tanken om att världen är så mycket mer än deras lilla område.
3. Rinku var i skolan idag. Japp hjärtat tar ett litet skutt varje gång denna svårflörtade och bestämda individ väljer att dyka upp. Att fröken dessutom var ovanligt gosig idag gjorde ju det hela ännu bättre!
4. Det var bönor till lunch. Det har vi inte fått på länge och jag älskar denna goda böngryta som nästan är godare än kycklingen!
5. Det var kyckling till middag och jag får nog ändra mig och säga att kycklingen nog ändå är godast.
 
 
Sen har vi det bästa av allt nämligen eftermiddagen. Vi åkte tillbaka till Banjara vid tre, lite försenade då vår tuktukförare bestämt sig för att strejka eller nått, lite oklart men vi kom i alla fall iväg efter ett tag. Väl i Banjara samlade vi alla barn från båda skolorna (de kan ju vanligtvis inte umgås på grund av att de tillhör olika kast) och vi satte dem på rad och Ramsingh (vår indiska guide) delade upp dem i fyra lag. Barnen från den andra skolan fick vara i ett eget lag så att de inte skulle blandas så mycket och alla barnen var nöjda och glada!
 
Vi hade sedan fyra olika stationer där vi lekte olika lekar. Station ett var säckhoppning och ni skulle sett hur skeptiska de var från början, man såg att alla ville prova men det var inte riktigt någon som ville börja men efter ett tag var vi igång och de skrattade så mycket när någon ramlade!
 
Station två var en bollek där alla står på led och så skulle barnen föra en boll mellan varandra, detta var nog bästa leken för de tyckte att det var väldigt kul samtidigt som de fick öva på att samarbeta. Leka och lära liksom! 
 
Station tre var sätta knorren på grisen och station fyra var kasta boll i hinkar. Det var högljutt, barnen var väldigt uppspelta och klättrade på oss värre än vanligt men det var så roligt och vi skrattade tillsammans hela eftermiddagen. Det är fint att det är lätt att skratta med barn för det kan vi göra även om vi inte pratar samma språk.
 
 
 
 
 Tyvärr strejkar internet så det blev bara tre bilder. Lägger upp fler om det blir bättre...

Matilda Ek


Född: 24 maj 1993

Bor: Jönköping i Småland

Utbildning: estetiska programmet med musikinriktning på Per Brahegymnasiet

Har arbetat: Som arbetsledare på McDonald's

Frittidsintressen: Har samma problem som Sofia, hon har inte riktigt någon hobby. Men hon gillar att sjunga, träffa vänner och familj och vara i kyrkans ungdomsgård.

Tycker om: Mat, framförallt ketchup och bearnaisesås. Tycker också om choklad väldigt mycket och särskilt Frödige kladdkaka. Hon tycker om sin katt Måns ibland och sin iPhone. Hon älskar musik, att göra andra glada och HV71!

Varför åkte hon till Indien: för att jag var trött på att vara hemma och jobba och jag ville göra något nytt. Indien verkade mest annorlunda och intressant. 

Familj: Mamma, pappa, storasyster Rebecca och hennes son Oliver 1,5 år, lillasyster Frida och lillasyster Linda. Min sambo Simon.

Matilda Maria Britt Ek som helst skulle vilja heta Eila också för det heter hennes mormor och hon tycker Matilda om massor verkar det som. Fint namn tycker jag. 

Matilda är här i Indien med Alma och Elin som jag redan presenterat och de gick tillsammans på gymnasiet. Det kommer bli så tomt när dessa tre flickor sticker på lördag och tystnaden kommer bokstavligt talat bli total då dessa sångfåglar ofta stämmer upp i spontansång. Matilda är en rolig prick och hon säger ofta saker som får hela middagsbordet att brista ut i ett härligt skratt. Hon var exempelvis mycket irriterad på getternas avföring en dag och sa:
"Alltså istället för att göra en stor bajskorv gör de massor av småkluttar som man trampar i överallt"  

Matilda älskar mat men är inte så pigg på att prova nya rätter. Här på campet är hennes standardmåltid ris med ketchup och när vi äter på restaurang är det pizza och pommes som gäller för fröken Ek. Hon talar mycket gott om kebabpizzan så den tror jag allt jag måste testa när jag kommer hem.

Matilda är en väldigt omtänksam person som alltid bryr sig om att vi andra ska ha det bra. Hon delar dessutom alltid med sig vilket kan ha att göra med att hon har tre systrar... Dessa tre systrar ringer hon ganska ofta och hennes systerson Oliver ligger såklart Matilda varmt om hjärtat! Matilda är mycket aktiv inom kyrkans ungdomsgård och med konfirmationerna vilket jag tror passar denna tjej med stort hjärta perfekt!


Puss

Ta med känslan hem

Så här ser det ut bland mina toalettgrejor. Barnen ger oss en blomma att sätta i håret nästan varje dag och istället för att slänga dem satte jag dem i min tomma mjölksyrebakterieburk. Mycket fint tycker jag.




Dagen i en lista

Hello alla glada
Jag har inte så mycket tid att skriva idag för vi måste göra klart Monopolet som vi arbetar på just nu men här är en lista som sammanfattar dagen:
1. Jag hade den yngre klassen idag och det gick jättebra. Jag var väl förberedd vilket är A och O och barnen verkade tycka att det vi gjorde var riktigt kul. I matten lekte vi med ett fyra i rad spel och en tärning och barnen fick räkna pengarna som hör till spelet. Det var mycket duktiga och helt plötsligt kunde alla räkna utan hinder på engelska (jag ställer mig lite frågande till hur alla lyckats lära sig det över en natt, kan det vara så att de ibland inte visar alla sina kunskaper av lite lathet?). I engelskan fick de rita och skriva de olika frukterna, så fort de får rita något piggnar de genast till så det ska vi fortsätta med!

2. Jag somnade efter lunch

3. Vi åkte tillbaka till Banjara på eftermiddagen och städade runt den andra skolan. Det är ganska jobbigt och varmt att städa och man ser egentligen ingen skillnad men det är ändå väldigt viktigt tycker jag. Barnen är ju alltid med och städar och det är bra om de lär sig att man ska hålla rent. Jag kan tänka mig att vi är ganska stora förebilder för dem framförallt eftersom de inte har så mycket annan kontakt med omvärlden och jag tror ändå att det fastnar någonstans att städning är bra om vi hugger i en gång i veckan. Jag hoppas det i alla fall. 

4. Vi var i en skoaffär och jag provade gympaskor. Kanske ska skaffa mig ett par då de är så billiga här.

5. När vi kom hem luskammades jag igen, resultat; inga löss. Varför just jag slipper de små krypen är ju ett mysterium men glad är jag i alla fall.

6. Nu ska jag fortsätta med Monopolet. 

Puss å kram 

Idag spelade några kids kula innan skolan. Roligt att se vad de gör när vi inte är där!


Alma Ericsson

Alma Astrid Eriksson eller Ericsson

Född: 6 april 1993

Bor: Jönköping i Småland 

Utbildning: estetiska programmet med musikinriktning på Per Brahegymnasiet

Har arbetat: Som förskollärare och städare samt kyrkogårdsarbetare

Fritidsintressen: skriva och umgås med mina älsklingar vilket omfattar min familj också 

Tycker om: musik, ord, natur, rosa och glitter. Spaghetti carbonara och lakrits (hon säger lakrits alltså ni vet så där roligt som om de stod med ck

Varför åkte hon till Indien: För att hon ville arbeta som volontär och då blev det Indien och för att hon hört mycket spännande om landet. Det finns även mycket färgglatt glitter här.

Familj: pappa, mamma, storebror Isac, storasyster Ida och tvillingsyster Agnes. Samt pojkvän Gustav. 

Alma är en väldigt söt tjej som älskar glitter. Så fort hon ser något glittrigt på marknaden spricker hon upp i ett stort leende. Jag brukar kalla henne Sparkling på grund av denna glitterfascination och hon kallar mig ibland Olive för att jag har börjat älska grönt här nere. Alma älskar även rosa och på högstadiet hade hon rosa lugg och åkte skateboard. Hon tycker mycket om Resorb Hallon och jag misstänker att det mest är för att förpackningen är rosa. 

Alma tycker mycket om barn, framförallt lilla Alma som hon är barnvakt åt, och hon har arbetat på förskola. Alma arbetar just nu i den första skolan med barnen vi ska bygga ett bytt klassrum åt. Precis som Elin är musiken en stor del i Almas liv och hon sitter nästan alltid med hennes röda hörlurar i öronen. Innan Alma kom till Indien tyckte hon inte om bananer men nu äter hon några varje dag, mycket flexibelt av henne tycker jag. Det är Alma som tar de flesta av alla fina bilder jag lägger upp på bloggen och hon är verkligen duktig på att fota, kommer tyvärr bli lite mindre av den varan då hon och tjejerna drar vidare på lördag. 

Alma är lite utav en hypokondriker och hon har sovit under myggnät nästan hela vistelsen här (ja vi sover inomhus och ja det finns myggnät för fönstren så ja det är lite onödigt). Det är väldigt lustigt med Almas efternamn, alltså hon heter Eriksson med k men hela hennes familj skriver Ericsson med c. Där kan vi snacka om att man kan bli lite lätt förvirrad. Alma skriver poesi och har haft poesiuppläsning i Jönköping och hon älskar ord men det händer att hon säger lite roliga saker ibland, till exempel; "det slog mig i huvudet"

Puss


Krish och Alma 

Lite bilder från dagen

Kushi och Simbran i fina kläder den här gången (ni kanske kommer ihåg inlägget "Små människor" då hon såg ut som ett litet troll? Stor skillnad va?)

Kommer inte ihåg vad den gosiga tjej heter men visst är hon söt?

Vijay koncentrerad under morgonbön


Det var en liten uppförsbacke när vi skulle börja med lektionerna idag, en stor grushög var nämligen ivägen. Pooja och Ganga tyckte dock att det var ganska roligt! 

Monopol på hemlängtan

God kväll

Nu är helgen slut vilket jag tycker är ganska skönt. Det är lite segt här på helgen när vi inte åker på någon utflykt och tiden går ganska långsamt, risken för hemlängtan är med andra ord ganska stor. Vi var inne i Sikar igår och shoppade och åt lunch på ett hotell som serverade mat som kom in på samma gång, ovanligt. Det var väldigt roligt att få se lite mer av staden vi faktiskt bor så nära men som jag inte riktigt har något grepp om. Den är inte så stor med indiska mått mätt, ca 250000 invånare, men för oss är det såklart mycket människor överallt! Jag hittade ett par sköna byxor (de jag hade på mig på bilden från förra inlägget) och ett fint tyg jag ska be skräddaren sy en blus av. Det är så häftigt att man kan skräddarsy kläder för ingenting här!

Idag har vi försökt få tiden att gå med ett lite speciellt tidsfördriv. Vi skapar ett monopolspel. Det tar lång tid, är ganska pilligt men väldigt roligt. Ska bli kul att få provspela sedan.

Imorgon ska jag hjälpa Julia i kindergarden (dagiset) då Matilda ska kolla in ett annat projekt. Blir en utmaning men sådana gillar vi ju eller hur?

Puss och god natt och hoppas helgen vart bra <3

Julia målade en fin tuktuk till "fri parkeringsrutan"

Då var det dags

Japp vi har ju egentligen bara väntat på ögonblicket då någon börjar klia i håret med lite stressade ögon. Vi alla är nu genomkammade och resultatet blev att 3/8 av oss fick hoppa in i duschen med lusschampo, jag slapp som tur var denna gång men det är ju bara en tidsfråga innan jag åker på dessa små kryp. Men vad ska man göra? Sluta gosa med alla söta barn och trycka bort Kushis ansikte när hon trycker det emot ens hals? Nej tror inte det va så löss nästa säger jag bara...
 
Puss
 

Funny Friday

Namaste (det betyder goddag)

 

Igår var det som vanligt Funny Friday och målning som gällde. Barnen älskar det och sitter helt tysta och stilla HELA lektionen, det är så mysigt och vi kan bara gå runt och prata och berömma kidsen hela dagen. Älskar Fynny Friday!

 

På kvällen hade vi fredagsmys med spel (vi spelade TP och jag vann såklart viker var det bästa på hela dagen). Då tjejerna åker nästa vecka hade vi bestämt att vi skulle sova på takterassen vilket var jättemysigt till en början. Vi klädde på oss massor av kläder, bar upp madrasser och låg och pratade under en fin fullmåne, så långt var allt perfekt. Sedan somnade vi tillslut och jag vaknar några timmar senare av att det är svinkallt, det var bara att bära ner madrassen igen och lägga sig inomhus. Mysigt var det i alla fall men känner mig lite trött idag...

 

Hoppas ni får en härlig lördag

 

Puss å kram

 

 
Min älskade Rinku har haft skolvägran hela veckan till min stora sorg men igår dök hon upp lagom till målningen och vi hade det så mysigt hela dagen. Jag fattar inte att man kan tycka om någon som man inte kan prata med så mycket! Kärlek varje dag (alltså även dom dagarna hon springer iväg när jag kommer och vägrar komma till skolan, den unga damen kan man inte bestämma över!)
 
 

Elin Hermansson

Född: 14 augusti 1993

 

Bor: Jönköping i Småland

 

Utbildning: Estetiska programmet med musikinriktning på Per Brahegymnasiet

 

Har arbetat: Scandic hotell, på Jönköpingsposten och som förskolevikarie

 

Frittidsintressen: Musik, ja det kanske är det enda. Eller ja att träffa kompisar och träna också...

 

Tycker om: Svensk indiepop, feminism och blommiga klänningar.

 

Varför åkte hon till Indien: För att hennes kompisar Alma och Matilda ville det haha och för att det verkade roligt och spännande. Det lät annorlunda ochhon ville göra något annat än att bara resa runt, det blev en bra blandning mellan volontärarbete och backpacking (tjejerna reser vidare senare). Hon ville också komma bort från Jönköping lite.

 

Familj: Mamma, papp och lillebror Erik 17 år

 

Här har ni en till liten prick som jag umgås med just nu. Elin Hermansson från Jönköping. I Elins liv är musiken allt och hon stämmer ofta upp i spontansång. Elin är här i Indien med sina vänner Matilda och Alma och de tre står tillsammans för det estetiska här på gården, Elin gjorde tillexempel en fin marackas som vi ni använder varje dag när vi ska sjunga godmorgonsången. Elin är en ganska speciell individ som tycker mycket om att diskutera feminism och prata om olika poddcasts och bloggar, hon är helt enkelt en tvättäkta söderkis, om hon nu bott i Stockholm. Elin jobbar med mig och Sofia i skolan och vi får ofta slå våra kloka huvuden ihop för att hitta på roliga uppgifter till barnen. Jag har aldrig skrattat så mycket som när vi tre skulle rita en kropp när vi skulle lära barnen kroppsdelarna, det är mycket svårt det där med proportioner, Elin är väldigt duktig på att rita händer men hon har inte förstått skillnaden mellan byxor och ben, det måste hon jobba på. Elin är som sagt från Jönköping och hon älskar Jönköping. Hon har berättat för mig att det brukar kallas för Sveriges Jerusalem och hon har lovat att jag ska få komma dit någon gång, jag hoppas jag får se någon tala i tungor på gatan för det skulle vara coolt. Elin är en person som alltid lyckas ha kallt vatten med sig till alla måltiderna och hon älskat chokladen Kitkat och Harry Potter. Det är med Elin som jag mäter kroppsdelar och ritar upp våra kroppar på en whiteboard bara för att jämföra längden på våra armar, ben, öron, fingrar och tår mm. Våra händer är exakt lika långa, bara så ni vet.

 

 

Små människor

Ni vet små människor, sådana där som inte levt så länge och som är ganska mycket kortare än oss andra? De som har små händer och alltid verkar ha gluggar bland tänderna? De där små människorna alltså. De lyssnar inte när man säger till dem, de slår varandra, de klänger och de tjatar. När man ska dela ut pennor till dem så ska de ha en annan bara för sakens skull. De tjurar om de inte får som de vill och när man hittar på roliga saker att göra på dagarna så springer de iväg och lyssnar inte på vad vi säger. Dessa små ostyriga människor som varje dag när vi kommer springer mot oss och ger oss tusen kramar. Dessa små människor som delar bananer med varandra om vi råkat tagit med oss för få en dag. De blir överlyckliga om de får anteckningsböcker i skolan och de dagarna vi målar med kritor är de så stilla och lugna att man nästan blir rörd. Dessa små människor som sjunger, skrattar och kramas med oss, vi stora människor som inte kan deras språk och som ofta måste ge dem ganska konstiga svar på helt normala frågor de ställer. Men de små människorna de älskar oss ändå och visst älskar vi dem tillbaka minst lika många gånger.

Massor av kramar

 

Alltså jag skrattar lika mycket varje gång när jag ser dessa två bilder.
Först har vi en väldigt ordentlig ung dam (har tyvärr ingen aning om vad hon heter) med rena kläder och välkammat hår:
 
Sen kommer älskade Simbran som idag hade feber, sin vanliga lite lätt slitna utstyrsel och ganska rufsigt hår, det är kärlek varje dag! Båda deltog i alla fall duktigt i dagens bön.
 

Lite mer om alla dessa kvinnor

Hur mycket har vi pratat om de indiska kvinnorna egentligen? Inte så mycket väl? Jag har ju berättat att de blir bortgifta och att kvinnor är mindre värda än män men nu tycker jag att vi ska gå igenom detta ordentligt.

I Indien bor det ca 1,2 miljarder människor. På 100 män går det 80 kvinnor. Varför då tänker ni antagligen inte alls för jag tror tyvärr ni vet svaret. Alldeles för ofta aborteras flickfoster bort eller så dör flickor på grund av för lite mat och för dålig sjukvård. Men varför, varför är kvinnor mindre värda, de är ju ändå de som ska ge sin man en son?

I Indien (och framförallt i Rajasthan) gifter de allra flesta bort sina barn, kvinnor som män. Kvinnorna gifts bort vid 18 års ålder och männen när de är 21. Sönerna stannar oftast kvar hemma hos sina föräldrar och bor där med dem, sin fru och sina bröder och deras fruar och försörjer sina föräldrar. Döttrarna flyttar hem till sin man, svärmor och sina svågrar och svägerskor och besöker inte så ofta sina föräldrar och syskon även om de bor nära. Kvinnorna har nu till uppgift i sitt nya hem att föda barn och se till så att hushållet fungerar. De är där för att arbeta. För kvinnans föräldrar och släktingar i tre led är hon nu en stor ekonomisk börda och det är hennes föräldrar som ska betala hela bröllopet och ge ett ganska stort bidrag till mannens familj. Ganska ofta låter man i fattiga familjer alla döttrarna gifta sig samtidigt, oavsett ålder, för att spara pengar och därför är några av våra älskade skolbarn redan gifta. Dock bör tilläggas att jag ännu inte hört om något "fall" där en ung flicka fått gifta sig med en mycket äldre man men det sker kanske. Ibland kan unga män gifta sig lite senare än 21 år om de till exempel vill plugga klart innan de gifter sig men om hans mamma då är sjuk och inte kan ta hand om hushållet måste sonen gifta sig så att någon kommer och arbetar med att tvätta och laga mat, annars fungerar ju inte hushållet. Logiskt?

Om vi återgår till de små flickorna. På första bilden ser ni lilla Janvi som är 2 år (japp jag vet hon ser yngre ut) och hon har precis lärt sig gå alldeles på egen hand. Janvi har inte fått en lätt start på livet för det är ingen som bryr sig om henne och hon sitter och gråter i sanden nästan varje dag vi kommer till Banjara. Hon har en äldre och två yngre systrar och det är helt enkelt alldeles för många flickor i den familjen. Janvis mamma är väldigt likgiltig till hennes döttrar och släpar dem mest i armen och de två yngsta tvillingarna ligger i kissiga filtar och får ingen kärlek alls, men jag kan tänka mig att hon är extremt pressad och att allt är hennes fel för att hon "bara" levererar flickor. Det är helt enkelt inte lätt för någon kvinna i den familjen.

Vad gäller skolan är det såklart svårt att få iväg flickor till privatskola, de kan ju lika gärna vara hemma och ta hand om getterna så kan killarna få gå i skolan. Idag när vi pratade med mamman till två systrar, Arti och Ganga, så sa hon rakt ut inför flickorna att Arti kunde få bli skickad till privatskola men att Ganga ska få vara hemma och gå med getterna. Deras son har de såklart redan skickat med egna medel.

Ska jag fortsätta och berätta om alla våldtäkter, att kvinnor inte går ute när det är mörkt och att dessa våldtäkter ofta förklaras med bristen på kvinnor? Absurd bortförklaring.

Alltså jag önskar verkligen att det jag beskriver nu är en överdrift och något som egentligen är gammalt och förlegat men detta är vardag även för ganska moderna Indier. I södra Indien och i vissa storstäder är det dock lite annorlunda och mer modernt men i en stor del av Indien lever kvinnorna som arbetare för sina män, utan utbildning och utan kunskap om att deras liv skulle kunnat vara så annorlunda om de bara haft turen att födas i en annan del av världen.

Lilla Janvi som är så söt
 
Fina, smarta Ganga som tydligen ska ta hand om getterna och inte gå i skolan. Det kan hennes mamma glömma kan jag säga, hon ska ha en plats i privatskola innan vi åker hem. Det har vi gett oss sjutton på.
 
Puss på er

Julia Johansson

Född: 29 april 1993

 

Bor: Färgelanda i Dalsland

 

Utbildning: samhällsvetenskaplig linje på Margretegärdeskolan i Uddevalla

 

Har arbetat: På Ica Supermarket Färgelanda

 

Frittidsintressen:Träna på alla möjliga sorters vis. Tycker dessutom om att umgås med sin pojkvän och sina vänner antingen under en myskväll, ett restaurangbesök eller på en utekväll!

 

Tycker om: Kläder och smycken. Hon tycker (precis som jag) om Benoffepie som är världens godaste kolapaj. Hon säger att hon älskar att äta en hel Marabou Digestive ena kvällen och dagen efter äta nötter och "träna sönder". Hon tycker om storstäder och att resa. Men mest älskar hon sin systerdotter Elma.

 

Varför åkte hon till Indien: för att hon ville ha ett äventyr och för att hon alltid drömt om att volontärarbeta.

 

Familj: Mamma, pappa och två storasystrar, Camilla 25 år och Lina 28 samt Linas dotter Elma, två och ett halvt år. Dessutom har hon en pojkvän som heter Niklas.

 

Julia är från Färgelanda. Färgelanda är en liten håla enligt Julia och där ska det tydligen finnas ganska märkliga typer säger hon fast det verkar som att hon tycker om den ganska mycket, den där lilla orten i Dalsland. Hon har jobbat på Ica ganska länge och det är roligt när hon berättar om alla snåla tanter som kommer in med utgångna rabattkuponger och som ska ha extrapris på bruna bananer. Julia reste hit till Indien med Sofia som jag intervjuade förra gången och de gick på gymnasiet tillsammans. Julia har väldigt bra tålamod, alltså hon jobbar på dagiset i skolan där jag också jobbar och hur hon klarar av att sjunga samma sång trettio gånger och dessutom låta glad även den trettioförsta gången förstår jag inte riktigt hur hon lyckas med. Ni skulle sett när Julia letade efter smycken i Pushkar, hon var väldigt noga med att det skulle vara rätt storlek och färg (jag hade inte orkat leta så länge) men till slut hittade hon rätt och blev mycket nöjd! Julia funderar på att åka till Australien med Niklas till våren, då är det väl antagligen dags för ett nytt äventyr för denna glada tjej från Färgelanda!

 

Julia och Simbran

Indisk trafik

Alltså jag är så glad att jag inte körde hem från Puskar idag, trafiken är inte att leka med här! Det här skulle vara bra om folk började tänka lite på:
 
1. Det finns två filer, som går åt två olika håll. Håll er på er sidan!
2. Kör inte om på motsatta vägbanan på insidan mot vägrenen. Det sjukt läskigt varje gång.
3. Kan alla kameler, åsnor och människor sluta röra sig mitt på vägen.
4. När det är mörkt och ni kör med helljus på motorvägen (om det nu kan kallas motorväg) snälla blända av när det kommer möte, alltså vi såg ingenting en ganska stor del resan.
5. Kör snälla snälla inte om innan kurva, uppförsbacke eller när ni har skymd sikt över huvudtaget.
6. Kör verkligen inte om när en stor lastbil är 100 m bort!
7. Bilbälten ni vet? Nej okej, ingen aning. Det är bra i alla fall, räddar liv och så, ni kanske borde överväga dessa.
 
Som sagt, glad för att jag slapp köra och för att vi hade en chaufför som tog oss hem hela och rena!
 
God natt
puss

Pushkar för andra gången

Hej hej och god morgon

Vet ni vad jag är sugen på? En sån där mysig helgfrukost hemma med ägg, yoghurt, gott bröd, riktigt kaffe och en DN på det. Det vore gott. 

I natt har halva gänget sovit på hotell och andra halvan sovit ute i öknen och ridit på kameler. De kom ju senare än vi och hann därför inte åka på kamelturen tillsammans med oss. Vi följde däremot med till Pushkar för att ta del av den utomordentliga shoppingen som staden erbjuder. Bland annat så inhandlades dessa söta skinnskor för 65 kr. 

Och där fick ni se lite av vårt fina hotellrum också. I alla fall, vi åt lunch precis när vi kom hit igår och sedan gick vi runt på marknaden, det är ju roligt även om man inte ska ha något speciellt. Det finns massor av fina saker och allt är jättebilligt! Pushkar är som jag kanske berättade förra gången, en helig stad och det är långa hinduer som åker hot för att bada i den heliga sjön. Jag och Hanna Huppunen tog av oss skorna (vilket man måste så fort man ska in till något heligt) och gick ner till sjön och satt i solen för att titta på alla som badade. Det såg så skönt ut men jag antar att vattnet är ganska smutsigt. Vackert var det i alla fall med alla trappor som gick från vattenbrynet ända upp till staden. Tyvärr fick man inte ta kort vilket många turister struntade i men jag kände att det var lite respektlöst när människor faktiskt är där för att be så inga kort för mig.

Middag år vi på en härlig restaurang vid vattnet, det var svårt att ta kort men här har ni en lite mörk och suddig:

Jag åt tomatsoppa för var inte så hungrig och sen fruktsallad med glass till efterrätt. Det kändes som vi satt på en strandrestaurang i Grekland och det var så mysigt. När vi kom hem hade Hanna Huppunen fått kobajs på foten (gissa vem som skrattade högt och inte hjälpte henne ur situationen?)

Nu ska vi snart äta frukost på samma ställe som middagen igår och sen möta upp kameltjejernan för lite mer shopping. Kanske att jag börjar känna mig klar med shopping men det år ju roligt att följa med och titta på allt! 

Puss

Uppdatering

Ledsen för att ni får läsa en tråkig blogg om feber men jag har ett ganska tråkigt liv just nu faktiskt. Var hemma idag igen och känner mig bättre, ingen feber har jag nu och det är ju bra! Har läst klart Ove-boken idag och sett två filmer. Det är typ det som hänt. Imorgon åker vi till Pushkar och det ska bli jätteroligt för jag börjar minst sagt bli lite rastlös. Japp det var allt, återkommer när min tillvaro blivit lite mer spännande! Puss

En trött tjej och en bra film

Hej allesammans jag har feber. Usch det är hemskt för jag brukar inte ha feber och man blir så ynklig av det, var tvungen att skriva till mamma igår bara för att hon skulle tycka synd om mig och då kändes det genast lite bättre. Hej hej Emilia 20 år. Tack gode Gud för Alvedon säger jag bara!

Jag har med andra ord vart hemma idag (skrikande kids, 40 graders värme och feber är ingen bra kombo) tillsammans med Elin som också har feber. Vi två har knappt setts på hela dagen då vi råkade lägga oss på olika ställen på gården och sen orkade ingen av oss flytta på sig. Istället har jag uppdaterat min internetbank en gång i kvarten för att hålla koll på insamlingen som går jättebra och om alla som sagt att de ska föra över pengar gör det så borde vi vara i hamn! Verkligen häftig känsla! Jag här dessutom lusläst DNs hemsida, läst väldigt många sidor i En man som hette Ove (Isabelle Beckman du som älskade hundraåringen skulle älska den) och sett filmen Blood Diamond som kanske är en av de bättre filmerna jag sett, vill egentligen se en till film men tror inte filmskåpet här nere (som faktiskt ändå innehåller ganska många bra titlar) kan toppa den och då blir det så jobbigt att se en sämre samma dag. Japp här har ni i-landsproblem i ett nötskal när riktiga problem bara finns runt knuten men det är ju lite så vi jobbar, vi från fina trygga väst. Ojdå där fick ni lite bitterhet på köpet men det bjuder jag på, jag har ju trots allt feber.

Puss


Sofia Andersson

Dags för personporträtt nummer två, det skulle komma upp igår men inget internet så då fick det bli idag istället!

Född: 10 juni 1993 Bor: Trollhättan i Västergötland

 

Utbildning: Samhällsvetenskaplig linje på Margretegärdeskolan i Uddevalla.

 

Har arbetat: I hemtjänsten i Trollhättan.

 

Frittidsintressen: Har inga

 

Tycker om: Lösgodis från Hemmakväll "det är min grej i livet". Tycker om att resa. Tycker om att dansa fast det gör hon aldrig längre.

 

Varför åkte hon till Indien: För att hon ville prova något nytt och för att Indien känns som ett annorlunda och intressant land.

 

Familj: Pappa och lillebror Jesper 17 år.

 

Sofia Jenny Andersson är en glad tjej från Trollhättan som reste hit till Indien med sin kära vän Julia som kommer få en närmare presentation senare. Sofia har nu missat två höstar i Sverige då hon förra året var i Ghana och arbetade på ett barnhem och det är väldigt intressant att få höra hennes historier därifrån. Det är hon och jag som började arbeta med den äldre klassen tillsammans (nu är även Elin med oss) så vi umgås mycket under dagarna i Banjara Basti. Sofia älskar, förutom lösgodis, bearnaisesås och det pratar hon om ganska ofta. Sofia Jenny Andersson har ett litet dilemma, hon har nämligen ingen hobby. Vi försöker hjälpa henne så mycket vi kan och har föreslagit allt mellan bakning, möbeltapetsering och astronomi men Sofia är lite svårflörtad och tycker att det mesta verkar tråkigt eller för tålamodsprövande så det går inte så bra men vi jobbar alla tillsammans så mycket vi kan för att Sofia ska få något att göra de timmarna hon inte arbetar med de gamla. När Sofia går ut och ska ha roligt en fredagkväll tar hon ofta på sig de legendariska discopantsen som tydligen är väldigt svåra att sätta på sig men otroligt sköna när de väl är på. Vi är alla väldigt nyfikna på att få se dessa omtalade brallor svänga loss på dansgolvet och glittra i takt med musiken!

 

 

Puss


Taj Mahal den långa versionen

Vi åt frukost hemma i fredags och fick jättesöta lunchpaket från kvinnorna på gården som vi tog med oss till bussen som skulle ta oss till Jaipur. Väl i Jaipur åt vi lunch i väntrummet som alltid spelar My heart will go on i högtalarna, kvinnorna hade gjort kokta ägg, mackor, frukt och lagt ner ett juicepaket i påsen. Fina de är! Bussresan mellan Jaipur och Agra tog sex timmar och det var så skönt att komma till hotellet som var enkelt men fräscht och fint. Det var ett gäng riktigt trötta tjejer som kämpade i sig middagen på fredagskvällen och vi gick och la oss snabbt efter den.

 

I lördags vaknade vi kl sex och begav oss till Taj Mahal som låg ca 100 meter från hotellet. Vi gick igenom en säkerhetskontroll och träffade vår guide som var lite mer inspirerande än de vi haft förut. Han ville att vi skulle ta gruppfoton överallt och vi blev nästan lite trötta på att fota tillslut. Och Taj Mahal, visst var det häftigt och mäktigt, man har sett det så många gånger på bild och sett så många människor som blivit fotade framför detta, ett av världens sju nya underverk! Dock blev jag ganska besviken på insidan, eller i alla fall det man fick se av insidan, litet var det och trångt och varmt. Jag är van att gå runt länge i mäktiga katedraler fyllda av symboler, tavlor och skulpturer men det här var raka motsatsen. Tyvärr fick man inte ta kort så jag kan inte riktigt visa... Utsidan var mycket bättre, framförallt i morgonsolen!

 

Efter den guidade turen åt vi en välförtjänt frukost på hotellet och jag fick kaffe, ägg, frukt med yoghurt och toast! Mums! Resten av dagen ägnade vi på Agra Fort som är det gamla palatset. Där fick vi höra historier om hur de brukade försvara sig och om olika fiffiga lösningar på problem med luftkonditionering mm. Jättespännande! Vi bestämde oss för att ta en promenad från fortet in till stan men det skulle vi inte ha gjort... Det började ösregna och vi blev så blöta att vi behövde skynda oss in på en lunchrestaurang som råkade vara ganska fin restaurang så vi la hela 44kr på luchen, ungefär dubbelt så mycket än en vanlig lucnh! Ojojoj... Men gott var det allt. Resten av eftermiddagen ägnades såklart åt shopping, vad annars?

 

Efter middagen skulle vi spela kort men vi var lite för många så jag och Matilda sprang ut och köpte en till kortlek precis bredvid hotellet. Alltså antingen är vi helt uppskrämda med att Indien ska vara jättefarligt eller så är vi två ovanligt lättskrämda för det var så läskigt och vi höll varandra i handen hela vägen, alltså den korta vägen till affären bredvid hotellet... Jag tror vi måste sluta lyssna på alla som säger att Indien är så farligt, det är klart att det stämmer men man får ju inte överdriva!

 

Igår åkte vi hem hela den långa vägen igen och det var så skönt att komma hem igen. Jag och Hanna städade hela vårt rum vilket vi inte gjort sen vi kom hit, ja jag vet äckligt, och vi fick duscha i vatten som inte var iskallt som det på hotellet. Borta bra hemma bäst helt enkelt!

 

Helgens äckliga: jag trampade i hundbajs utanför Taj Mahal

 

Puss

 

 
Det var en lååång bussresa tyckte Hanna och jag
 
Matilda, jag, Elin och Alma tyckte kanske att just matbild inte var det bästa Sofia kunde hitta på, fin lunchpåse hade vi fått i alla fall :)
 
Mitt och Hannas hotellrum dock delar jag här säng med Julia, mysigt!
 
ösregn ledde till dygnsura tjejer!
 
Finfina apor fanns det över hela Agra!
 
Ett gruppfoto
 
 
ett till
 
och ett till
 
Här har ni det igen!
 
Någon hade glömt sin lilla kanin, stackarn som får hänga här alldeles ensam :(
 
obligatoriska skoskydd
 
 
 
Fin utsikt
 
 
Morgonsolen
 
 
ett till gruppfoto
 
 
I en tuktuk
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett obligatoriskt gruppfoto utanför Agra Fort
 
 
 
En bild som visar hur skitigt det är överallt vilket är synd för det skulle kunna vara så vackert!
 

Taj Mahal den korta versionen

Nu är fröken Palm trött. I fredags var det 10 timmars bussresa som gällde och sedan samma sak idag för att få se det där Taj Mahal. Sen att det faktiskt levde upp till att vara ett av världens sju nya underverk gjorde i och för sig den långa resan värd mödan. Vi bodde på hotell, tog massor av turistiga kort och åt god mat. Ni får några få bilder idag så skriver jag en utförligare rapport imorgon och då får nog Alma stå för bilderna, det brukar bli bäst så...

God natt och puss

 
 
 
 
 
 
Söta va?

Tvätt och nya kläder

Jag måste berätta om i förrgår för det var en av de roligaste dagarna hittills! Vi åkte nämligen tillbaka in till Banjara Basti på eftermiddagen för att tvätta och ge nya kläder till barnen i första skolan. Som jag berättat har vi två skolor i området då det bor två olika kast där och barnen kan inte gå i samma skola. I alla fall, barnen var glada och tyckte det var så roligt att få nya kläder och bli fixade i håret. Det är verkligen viktigt att de lär sig att tvätta sig och ha rena kläder men det är ju svårt för dem då allt är så smutsigt runt omkring dem. Indien är ett vackert land med fin natur och många vackra tempel och byggnader men det är så smutsigt och skräpigt överallt. Barnen blev jättefina och det var roligt att se att de själva också tyckte det!

Alma tog massor av fina kort:

 
Grabbarna väntar på dusch
Duschning
 
Kläder delas ut
och lite hårfixa på det
 
 
                                                                     
Preety fick också hon en dusch och rena kläder. Hon är en handikappad tjej vilket inte är en enkel kombination i Indien. Ann-Kristin och Hanna hjälper henne genom att träna med henne och ge henne extra mat. Ibland ger de henne pannkakor med massor av socker på och då ler hon med hela ansiktet fina Preety.
 
 
 
Tummen upp för dusch och ny tröja!
Brillorna på som alltid!
 
Kramkalas
 
 
Gos med en liten knodd som på hindi kallas den lilla potatisen. Han kastade snabbt som attan av sig alla kläderna och gick som han brukar runt helt naken, aja vi försökte i alla fall...
 
 
 
 
Madan som är en av grundarna av AVI tillsammans med alla glada barn!
 
 
 

Hej hej hemskt mycket hej

Idag har vi haft badmintonturnering och tagit en långpromenad. En bra dag helt enkelt! Puss

Om min lilla apa gästbloggade min blogg skulle hon nog skriva ungefär så här:

"Hej alla madam Emilias vänner och släktingar. Jag heter Sandija men madam Emilia kallar mig oftast hennes lilla apa och hon säger att hon tycker om mig lite extra men det får ni inte säga till någon. Jag är nio år och går i AVIs skola och tycker det är ganska roligt men ibland har jag lite svårt att sitta still för jag blir ofta klar ganska fort och då spritter det i mina långa ben och jag liksom bara måste röra på mig. Madam Emilia säger att det kanske går att bygga ett till klassrum bredvid det gamla så att vi kan dela upp min stora klass. Det vore jättebra för då kan jag gå med mina klasskompisar som blir klara samtidigt som jag och så slipper jag vänta hela tiden för det är så tråkigt. Madam Emilia säger att det kostar massor av pengar så då behöver vi lite hjälp förstås. Kan någon av er hjälpa till? Då skulle jag bli lika glad som när madam Emilia leker kurragömma med mig. Hoppas ni alla madam Emilias vänner och släktingar mår bra där borta i landet dit man måste flyga flygplan!

Massor av kramar Sindija"

 

Så kanske min lilla apa hade skrivit om hon hade kunnat svenska. 10000kr kostar ett nytt klassrum som verkligen skulle underlätta undervisningen för alla våra gullungar. Vi är nio volontärer här nere nu så det borde inte vara omöjligt att få ihop eller hur? Vill någon av er bidra, om så bara med 50kr, skicka ett mail till [email protected] så får ni kontonumret. Jag vet att Sindija, Sono, Bobby och alla andra kommer bli mer än glada om det här lilla projektet gick vägen!

 

Puss från mig och alla barn

 

 
Ni får en bild ni redan sett för det går inte att ladda upp nya bilder just nu. Men en så har söt bild på min lilla apa Sandija tåls att läggas upp många gånger!